Een onkruidvrij terras: het kan echt

Voor onkruid is de ruimte tussen de tegels een aantrekkelijke plek. Mos groeit ook graag op de tegel zelf. Ik heb in de praktijk geprobeerd wat de beste manier is om onkruid en mos te verwijderen en daarna te voorkomen.

Eerst moet je weten waarom onkruid en mos zo graag op tegels en klinkers groeien. Met deze kennis kun je je terras of oprit een make-over geven, of opnieuw aanleggen. Daarna blijven onkruid en mos weg.

Waarom groeit er onkruid in bestrating?

Onkruid is als alle andere tuinplanten, met als enige verschil dat het spontaan een plekje vindt. Onkruid op een terras, oprit of tuinpad komt van boven, en zelden van onderen. Zaad dat met de wind, vogels of schoenzolen op het terras terecht komt, vindt in voegen of scheuren voldoende grond en water om te gaan groeien.

Planten hebben 3 dingen nodig:

  1. Grond (voeding)
  2. Water
  3. Licht

Als minimaal één van deze dingen ontbreekt, kan onkruid niet groeien:

  • Grond: zachte voegen vormen na verloop van tijd een voedingsbodem omdat het voegzand zich mengt met aarde, plantenresten en blad. Een voeg is een heel klein stukje nog niet begroeide tuin. Van nature zal zo’n plekje hoe dan ook benut worden. Met harde voegen kun je dat voorkomen.
  • Water: een terras dat na een bui lang nat blijft, is aantrekkelijk voor onkruid en mos. Door voldoende afschot kan regenwater snel naar de omliggende borders stromen. Met waterdoorlatende voegen gaat het opdrogen nog sneller.
  • Licht: op plekken in de schaduw groeien meer mos en onkruid dan in de zon. Maar alleen in permanente duisternis zal er niks groeien. Met licht kun je dus geen onkruid voorkomen.

Waarom groeit er mos op bestrating?

Mossen zijn minuscule plantjes. Ze hebben nauwelijks grond nodig. Het ruwe oppervlak van straatwerk is al voldoende. Hoe ruwer hoe beter. Ruwe bestrating in de schaduw waar regenwater blijft staan is een ideale omgeving voor mos. Ook groene aanslag (algen) doet het daar goed.

Een terras waarbij is nagedacht over het voorkomen van onkruid heeft ook minder last van mos. Maar dat is vaak nog niet voldoende. Om mos helemaal te voorkomen moet je de tegels of klinkers impregneren.

Het verwijderen en voorkomen van onkruid en mos in de praktijk