Hoe maak je je terras of oprit onkruidvrij?

Je kunt je terras permanent onkruidvrij maken met harde waterdoorlatende voegen. Daarnaast kun je nog een moswerend impregneermiddel aanbrengen.

Is een nieuw terras beter tegen onkruid dan een renovatie?

Als geld geen rol speelt, kun je onkruid het best voorkomen met de aanleg van een nieuw terras. Je kunt dan alles in één keer perfect in orde maken.

Een terras of oprit aanleggen kost veel geld. Als tegels niet gebroken zijn, en er geen grote verzakkingen zijn, dan is opnieuw aanleggen niet nodig. Tegels, en zeker betonklinkers, slijten nauwelijks en zijn ook na tientallen jaren nog te gebruiken. Het renoveren van een bestaand terras is meestal de goedkoopste en milieuvriendelijkste optie.

Stappenplan om je terras onkruidvrij te maken en te houden

De stappen om je terras of oprit een make-over te geven:

  • Stap 1 t/m 4: de voorbereiding. Kan je terras kleiner, is een overkapping mogelijk, zijn er geen verzakkingen?
  • Stap 5 t/m 7: de omgeving. Kun je omliggende beplanting vervangen om zo min mogelijk takjes en blad op je terras te krijgen?
  • Stap 8 t/m 10: de bestrating. Vervang de voegen en breng moswerend impregneermiddel aan.

Stap 1 – voorbereiding – minder terrastegels is minder onkruid

Prioriteit: 10/10

Kijk kritisch naar de grootte van je terras. Zijn er delen die je nooit gebruikt? Daar kun je de tegels beter weghalen en voor dichte beplanting zorgen, bijvoorbeeld bodembedekkers. Onkruid maakt daar weinig kans, en je hebt minder terrasoppervlak om onkruidvrij te maken en te houden.

Als je terrastegels weghaalt, doe dat dan bij voorkeur in het deel waar het meeste schaduw is. Bestrating in de zon heeft minder last van onkruid en mos.

Een terras is aan de rand doorgaans afgewerkt met een betonnen rand (opsluitband) die de tegels op hun plek houdt. Als je tegels weghaalt, moet de opsluitband verplaatst worden naar de nieuwe rand van het terras.

Stap 2 – voorbereiding – verwijder onkruid

Prioriteit: 10/10

Verwijder voor de laatste keer het al aanwezige onkruid. Lees hier hoe dat moet.

Stap 3 – voorbereiding – herstel grote verzakkingen

Prioriteit: 9/10

Onkruid en mos groeien goed bij voldoende water, dus de bestrating moet zo snel mogelijk na een bui droog zijn. Bij een bestaand terras is het afschot soms niet meer helemaal in orde: dat is de helling waaronder een terras naar beneden afloopt, naar een plek waar het water kan wegzakken.

Het is niet erg als er hier en daar korte tijd een kleine hoeveelheid water blijft staan. Het is aan te raden om grote verzakkingen waar lang water blijft staan aan te pakken: verwijder de tegels, leg er zand onder, stamp dat stevig aan en plaats de tegels terug.

Is het niet mogelijk om een verzakking te verhelpen? Bekijk wat je op die plekken kunt doen om plassen water te voorkomen. Vervang bijvoorbeeld een aantal tegels door:

  • bodembedekkers of extreem lage planten zoals op een oprit gebruikelijk is;
  • grind;
  • kleinere tegels waardoor de voegen heel breed worden;
  • absorberende ZOAK-klinkers (Zeer Open Afval Keramiek).

De plekken zonder tegels zijn wel gevoeliger voor onkruid, maar als dat een klein oppervlak is, dan is dat te overzien.

Stap 4 – voorbereiding – overweeg een overkapping

Door een overkapping blijft het terras droog is onkruid kansloos. Verdere maatregelen zijn dan niet nodig.

Stap 5 – omgeving – verlaagde borders

Prioriteit: 6/10

Kijk of het mogelijk is de omliggende borders een stukje te verlagen. Dat helpt bij de afwatering en het terras zal ook schoner blijven.

Stap 6 – omgeving – lage beplanting

Prioriteit: 6/10

Mochten de planten rond het terras aan vervanging toe zijn, kies dan voor lage en wintergroene planten. Dit zorgt voor een schoner terras waar onkruid en mos moeilijker groeien.

Dikkemanskruid is een goed voorbeeld. Het is een bodembedekker zonder uitlopers over het terras.

Stap 7 – omgeving – geen beplanting op het terras

Prioriteit: 4/10

Overweeg om geen plantenbakken op het terras te zetten. Ook dat zorgt voor een schoner terras.

Stap 8 – bestrating – schoonmaken

Prioriteit: 10/10

Bij een grondige renovatie van je terras is het onvermijdelijk om een hogedrukreiniger te gebruiken. De waterdruk kan de toplaag van tegels verruwen, waardoor mos er makkelijker groeit. Maar eenmalig is het de moeite waar, omdat niet alleen de tegels schoon moeten worden, maar ook de oude voeg eruit moet. Zonder hogedrukreiniger is dat bijna onmogelijk.

  1. Verwijder grof vuil van het terras met een bezem.
  2. Maak de tegels en voegen schoon.
    1. Spuit de tegels schoon met de hogedrukreiniger. Gebruik de laagst mogelijke waterdruk, maar zorg wel dat al het vuil echt weg is. De waterdruk kun je soms instellen op de hogedrukreiniger. Zo niet, houd dan de spuitmond verder van de tegels voor een lagere druk. Er mag geen zacht mos achterblijven. Korstmossen die nagenoeg vergroeid zijn met de tegel mogen eventueel wel achterblijven. Begin bij het hoogste deel van het terras, zodat het vuile water over het nog niet gereinigde deel wegloopt. Draag een veiligheidsbril.
    2. Tegelijkertijd verwijder je de oude voegen. Op de verpakking van het nieuwe voegmiddel is te vinden hoe diep de voeg moet worden.
      1. Bij zanderige voegen: gebruik de hogedrukreiniger om de voegen schoon te spuiten. De benodigde waterdruk is afhankelijk van de breedte en zachtheid van de voeg. Het zou kunnen dat je het opzetstuk “vuilfrees” moet gebruiken en de hoogste druk. Probeer te voorkomen dat er zand aan de zijkant van de stenen blijft zitten. Haal liever wat te veel dan te weinig oud voegmateriaal weg.
      2. Bij harde deels verbrokkelde voegen: je hebt mogelijk een schrobzaag of trilplaat nodig om de voegen los te maken. Daarna werk je verder zoals bij zanderige voegen.
  3. Naspoelen. Zorg dat al het vuil weg is, en dat de voegen nog steeds diep genoeg zijn en niet gevuld met vuil.

Stap 9 – bestrating – opnieuw voegen

Prioriteit: 10/10

Het nieuwe voegmiddel moet waterdoorlatend zijn en een harde voeg opleveren. Je leest hier over de verschillende voegmiddelen en hoe je ze moet gebruiken. Dit is een cruciale stap om onkruid tussen de bestrating voortaan te voorkomen.

Stap 10 – bestrating – bescherming tegen mos en aanslag

Prioriteit: 8/10

Onkruid voorkom je door goede voegen. Maar mos en groene aanslag worden daar hoogstens door vertraagd. Je zult ook de tegels moeten behandelen om mos voor langere tijd te voorkomen. Je leest hier over coatings en impregneermiddelen.

Als je in de praktijk weinig last hebt van mos, kun je deze stap overslaan of uitstellen.

Meer over voeg- en impregneermiddelen tegen onkruid