Mos op het terras voorkomen

Mos voorkom je met een gladde tegel en een waterdoorlatend impregneermiddel. Gebruik geen waterafstotende middelen tegen mos.

Om ook in de voegen mos en onkruid te voorkomen kies je voor een vaste waterdoorlatende voeg.

Mos van het terras verwijderen

Mos kun je van terras of oprit verwijderen door er kokend water over te gieten. Dit doe je bij droog weer. Na 24 uur is het mos bruin geworden en kun je het met een plamuurmes wegschrapen.

Kokend water is milieuvriendelijk en goedkoop. Zeer hardnekkige korstmossen krijg je er niet mee weg. Die zorgen niet voor gladheid. Je kunt ze dus laten zitten als je je er niet aan stoort.

Mos verwijderen met de hogedrukreiniger

Het meeste mos kun je met een hogedrukreiniger verwijderen. Gebruik de laagste druk die voldoende resultaat geeft. De lichte beschadiging van het oppervlak van de tegels door de hoge druk kun je op die manier beperken.

Hardnekkig in de steen genesteld mos kun je niet altijd wegkrijgen met de hogedrukreiniger.

Mosverwijderaars

Voor perfect schone bestrating kun je eenmalig een mosverwijderaar gebruiken. Deze anti-mos-middelen doden het mos. Daarna moet je een waterdoorlatend impregneermiddel gebruiken om nieuw mos te voorkomen.

Voorbeelden van mosverwijderaars:

Alternatieve mosverwijderaars

Zout en azijn zijn niet geschikt om mos te verwijderen. Ze zijn schadelijk voor de tuin. Chloor (bleekwater/javel) is nog erger, ook voor je eigen gezondheid.

Waterdoorlatend impregneermiddel StoneprotecT SP5000

StoneprotecT SP5000 is een middel dat speciaal bedoeld is om mos en groene aanslag te voorkomen. Na veel onderzoek heb ik dit product gevonden en getest.

Voordelen

  • Het laat regenwater door. Het terras is dus snel droog, en mos kan geen vocht vinden.
  • Het dringt diep in het oppervlak door waardoor mos geen omgeving vindt om zich te hechten.
  • Het voorkomt niet alleen mos, het verwijdert ook korstmossen die bijvoorbeeld zelfs met een hogedrukreiniger niet te verwijderen zijn.
  • Het is te gebruiken op alle soorten steen die vloeistof kunnen absorberen, zoals beton, betonklinkers, tegels en natuursteen. Het werkt ook op terrassen van hout.

Nadelen

Het middel is niet onschadelijk: mos is hardnekkig en kan (nog) niet zonder chemicaliën langdurig worden voorkomen. Het middel trekt in de steen en niet in de grond. Het kan dus voor het milieu geen kwaad als het zorgvuldig wordt aangebracht.

Aankoop

Dit product is momenteel alleen te koop bij de Duitse fabrikant cleanglas.eu en amazon.de. Dat komt doordat het een relatief nieuw en specialistisch product is.

De prijs is € 180. Daarmee kun je 100 m2 behandelen. Dat is € 1,80/m2.

Het aanbrengen van StoneprotecT SP5000

  1. Verwijder mos en verleng het effect door een behandeling met StoneprotecT SPGREEN.
  2. Optioneel, voor het optisch beste effect, behandel met het reinigingsmiddel StoneprotecT SPBLUE.
  3. Werk bij droog weer en minimaal 5 °C (liever 12 °C of warmer).
  4. Veeg grof vuil weg.
  5. Verwijder het mos. In de steen getrokken korstmossen mogen blijven zitten tenzij je de tegels een gloednieuw uiterlijk wilt geven.
  6. Laat de bestrating drogen.
  7. Het middel met een drukspuit dun aanbrengen, bij droog weer. Draag handschoenen en een veiligheidsbril, en adem geen nevel in. Aanbrengen met een blokkwast werkt ook, met als voordeel dat je geen nevel hebt. Een blokkwast werkt goed bij vaste voegen maar niet bij voegen met los materiaal zoals zand: het verbruik is dan hoog en het zand mengt zich met het impregneermiddel.
  8. Bij sterk zuigende stenen een tweede laagje aanbrengen.
  9. Verder niks meer doen, ook niet afspoelen. Het is niet erg als het na het aanbrengen gaat regenen.

Hoe lang werkt StoneprotecT SP5000?

Het bestrijden van mos werkt 2 tot 4 jaar. Daarna zul je langzaam weer mos en aanslag gaan zien. Dat is het moment om het opnieuw aan te brengen.

Het middel beschermt maar heeft ook een licht reinigende werking. Daarom is grondige reiniging bij de volgende laag niet nodig, als je op tijd bent. Verwijder los vuil en zorg dat de tegels droog zijn.

Alternatieven

Er zijn erg weinig producten met dezelfde eigenschappen en kwaliteit. Deze producten zijn enigszins vergelijkbaar maar voorkomen mos slechts een paar maanden:

Middelen die je niet moet gebruiken om mos te voorkomen

Er zijn veel andere middelen tegen mos die veelbelovend lijken. Maar die hebben vaak een ander doel, en alleen als bijkomende eigenschap dat ze mosgroei vertragen. Het doel is bijvoorbeeld:

  • Mos verwijderen, maar geen nieuw mos voorkomen.
  • Terrastegels beschermen tegen vlekken en verkleuring.
  • Gevels en daken beschermen tegen indringend vocht.
  • Muren beschermen tegen graffiti.

Door de vuil- en waterafstotende werking blijft regenwater in pareltjes op het oppervlak liggen. Het dringt niet door in de tegels. Een nadeel is dat tegels dan snel glad worden als het vriest. Een voordeel is dat de kans op kapot gevroren tegels kleiner is. Maar als water snel genoeg wordt afgevoerd is dit in de praktijk nauwelijks een probleem.

Mos voorkom je het beste met een droog terras. Met een waterafstotende laag lukt dat alleen met een perfect glad oppervlak, en perfect afschot: het terras moet schuin aflopen zodat water meteen in omliggende borders wegloopt. Bij oudere versleten terassen is dit niet het geval. Bij nieuwere terrassen kan ook sprake zijn van verdiepte voegen of ruwe tegels waar water op blijft staan.

Waterafstotende impregneermiddelen

Deze middelen penetreren in het oppervlak van de tegel of klinker. De poriën in de oppervlakte worden gesloten. Daardoor worden vocht en vuil afgestoten. De tegel blijft lang nat en daarom is dit geen ideale aanpak tegen mos.

Voorbeelden van waterafstotende impregneermiddelen:

Waterafstotende coatings

Deze “sealers” vormen een laag op het oppervlak van de steen. Ze trekken er niet in. Een coating kan voor een luxere glanzende uitstraling zorgen, maar is doorgaans gevoelig voor beschadiging. Ook deze middelen stoten vocht en vuil af, en zijn dus niet in de eerste plaats bedoeld om mos te voorkomen.

Een sealer zal ook op de voegen terecht komen. Voegen van zand worden daardoor vaster (dat is onkruidwerend) maar laten ook geen water meer door (daardoor zal mos makkelijker groeten). Na verloop van tijd of een schoonmaakbeurt met een hogedrukreiniger zal de voeg weer uit los materiaal bestaan. Onkruid slaat dan weer toe. Alleen een vaste waterdoorlatende voeg kan dat voorkomen.

Het aanbrengen van een coating is niet makkelijk. De bestrating moet perfect schoon zijn. Blad, vogelpoep, insecten en vlekken zullen onder de coating permanent zichtbaar blijven. Tijdens het drogen kan er nog vuil opvallen.

Voorbeelden van waterafstotende coatings:

Meer over onkruidvrije bestrating