Voegen tegen onkruid tussen terrastegels

Voegen tegen onkruid en mos moeten smal zijn, en opgevuld met een vast waterdoorlatend voegmiddel.

De voeg moet smal zijn omdat de voeg altijd het zwakke punt van de bestrating zal zijn. Minder voegoppervlak geeft minder onkruidproblemen. Er geldt wel een minimum breedte per voegmiddel.

De voeg moet vast zijn zodat onkruidzaad geen voedingsbodem heeft om in te ontkiemen. Het voorkomt ook gegraaf van mieren.

De voeg moet waterdoorlatend zijn omdat een droge omgeving minder aantrekkelijk is voor mos en onkruid. Zelfs als het terras voldoende afschot heeft, zal het sneller droog zijn met een waterdoorlatende voeg.

Het beste voegmiddel tegen onkruid op terras en oprit

Normeco Aqua XP is het handigste voegmiddel voor de onervaren doe-het-zelver die een onkruidvrij terras wil. Een iets moelijker aan te brengen voegmiddel met een nog beter resultaat is Normeco StoneFlex.

Na lang zoeken vond ik voegmiddelenspecialist Normeco. Deze firma maakt zowel Aqua XP als StoneFlex: twee voegmiddelen van topkwaliteit die ik allebei gebruikt heb.

Mijn voorkeur gaat uit naar Aqua XP omdat:

 • het zeer eenvoudig te verwerken is: te veel water gebruiken bij het inwassen van de voegen is onmogelijk;
 • je geen stofmasker en veiligheidsbril hoeft te dragen zoals bij droog te verwerken voegmiddelen;
 • het snel te verwerken is bij het renoveren van een oud terras: na het schoonmaken kun je meteen verder met het voegen van je natte terras.

Ik heb StoneFlex ook geprobeerd en ook dit is een uitstekend product. Het is goedkoper dan Aqua XP. Het is iets lastiger te verwerken voor de onervaren klusser. Wat betreft het voorkomen van onkruid is het net zo goed, en op de langere termijn zelfs iets beter.

Soorten voegmiddelen

Voor je een voegmiddel kiest is het goed om de verschillende soorten te kennen, en om te weten of ze onkruid kunnen voorkomen.

Voegmiddel met een vaste structuur om nat aan te brengen

Dit voegmiddel zorgt voor een vaste voeg: het zal zich niet mengen met ander materiaal en onkruid kan er niet in wortelen. Het wordt aangebracht met veel water en zal uitharden zodra er lucht bijkomt.

Voordelen:

 • Het voorkomt onkruid.
 • Het is makkelijk aan te brengen, ook zonder ervaring.
 • Het water zorgt ervoor dat het middel diep in de voeg doordringt. Het is niet nodig om de tegels aan te kloppen of af te trillen.
 • Er is geen opwaaiend stof tijdens het voegen. Je hoeft geen stofmasker en veiligheidsbril te dragen.
 • Bestaande bestrating zul je voor het voegen moeten schoonmaken. Doorgaans doe je dat met een hogedrukreiniger. Je kunt meteen doorgaan met voegen omdat de bestrating niet hoeft te drogen.

Nadelen:

 • Dit type voegmiddel is prijzig.

Voorbeelden:

Voegmiddel met een vaste structuur om droog aan te brengen: polymeerzand

Polymeerzand is een mengsel van zeer fijn gesteente en een bindmiddel dat actief wordt door contact met water. Ook polymeerzand zorgt voor een vaste voeg, dus onkruid heeft geen kans. Het wordt aangebracht op droge stenen. Na het toevoegen van een kleine hoeveelheid water zal de voeg uitharden.

Voordelen:

 • Het voorkomt onkruid.
 • Het is doorgaans goedkoper dan de nat aan te brengen voegmiddelen.

Nadelen:

 • Het aanbrengen is wat lastiger dan bij andere voegmiddelen. De terrastegels moeten kurkdroog zijn bij het invegen van dit voegmiddel. Vooral bij smallere voegen moet er daarna geklopt of getrild worden om het polymeerzand tot in elk hoekje van de voegen te laten zakken. Tenslotte moet het bindmiddel in het polymeerzand met precies de juiste hoeveelheid water worden geactiveerd.
 • Je moet een stofmasker en veiligheidsbril dragen tijdens het invegen.

Voorbeelden:

Voegmortel

Dit zand/cement-mengsel is meestal bedoeld voor het voegen van gemetselse muren. De kans op scheuren bij gebruik van de verkeerde mortel voor voegen in bestrating is groot. Onkruid zal zich in die barsten nestelen.

Maar er zijn ook voegmortels waarmee je vaste voegen in bestrating kunt maken.

Voordelen:

 • Het voorkomt onkruid.

Nadelen:

 • Voegmortel is meestal niet flexibel. De ondergrond zal heel stabiel moeten zijn om scheuren te voorkomen.
 • Het is doorgaans waterdicht. Het afschot van het terras zal daarom perfect moeten zijn, omdat plassen water aantrekkelijk zijn voor mos.

Voorbeelden:

Voegmiddel met een losse structuur

Voegmiddel dat een losse structuur heeft, zoals zand, is ongeschikt als je onkruid wilt voorkomen. Het mengt zich makkelijk met aarde, bladresten en takjes die met de wind of loopbewegingen worden aangevoerd. Er zal onvermijdelijk een voedingsbodem voor onkruid ontstaan. De voeg is bovendien niet bestand tegen grondig schoonmaken van de tegels, bijvoorbeeld met een hogedrukreiniger.

Voordelen:

 • Goedkoop.
 • Makkelijk aan te brengen en later indien nodig aan te vullen.
 • Werkt ook op niet stabiel liggende terrastegels.

Nadelen:

 • Het voorkomt geen onkruid.

Voorbeelden:

 • Voegzand: dit is voor voegen in metselwerk en ongeschikt voor bestrating.
 • Zand.
 • Brekerzand: een mengsel van fijn zand en steentjes. Het wordt gebruikt voor wat bredere voegen. Het laat water goed door en houdt de tegels stevig op hun plek. Maar het is ook los materiaal en het voorkomt onkruid niet veel langer dan zand.
 • Zilverzand: dit is wit zand dat dezelfde nadelen heeft als gewoon zand.
 • Split: kleine steentjes, een stuk grover dan zand.

Epoxy-voegmiddelen met een vaste structuur

Epoxy is een verzamelnaam voor voegmiddelen op basis van hars die uit 1 of 2 componenten zijn samengesteld. Ze kunnen waterdoorlatend zijn (wat gewenst is tegen mos) of niet. Er ontstaat een harde voeg die onkruid voorkomt.

Voorbeelden:

 • Bouwmaat Epoxy Voegmiddel: een waterdicht 2-componenten-epoxy-voegmiddel
 • Normeco Aqua XP: een waterdoorlatend 1-component-epoxy-voegmiddel
 • ROMFIX Easy/Romex Rompox Easy: een waterdoorlatend 1-component-epoxy-voegmiddel
 • Varistone MST: een waterdoorlatend 2-componenten-epoxy-voegmiddel

Siliconen-voegkit

Kit is heel elastisch, waarmee het handig is op een instabiele ondergrond. Kit is ook waterdicht. Het is daarmee niet geschikt om onkruid en vooral mos te weren.

Het voegmiddel Normeco Aqua XP

Voegspecialist Normeco produceert dit moderne, eenvoudig te verwerken voegmiddel: het wordt nat aangebracht en de voegen harden vanzelf uit. Het is geschikt voor alle steenachtige bestrating zoals (keramische) tegels, betonklinkers en natuursteen.

Er zijn verschillende varianten:

 • Aqua XP: voor voegen van 2,5 tot 40 mm.
 • Aqua XP Premium: voor voegen van 2,5 tot 40 mm met een luxe uitstraling.
 • Aqua XP Fijn Premium: voor voegen van 1,5 tot 6 mm.

Alle varianten voorkomen onkruid doordat ze een harde waterdoorlatende voeg vormen.

Aankoop

Het is voor particulieren te koop via appeltern.nl en uwtuinshop.nl. Stratenmakers of hoveniers kunnen het ook leveren als zij het werk uitvoeren.

Prijs

 • Aqua XP: € 42,66 per 12,5 kg.
 • Aqua XP Premium: € 48,01 per 12,5 kg.
 • Aqua XP Fijn Premium: € 53,35 per 12,5 kg.

Kosten per m2

Het verbruik varieert met de voegdiepte en maat van de stenen. Bij een voeg van 4 mm breed en 30 mm diep is het verbruik 0,8 kg/m2 voor tegels van 60×60 cm. Het is 3,6 kg/m2 voor tegels van 20×10 cm. De kosten van Aqua XP bedragen bij deze voorbeelden € 2,73/m2 en € 12,29/m2.

Kies bij de aanleg van een nieuw terras voor grote tegels om geld te besparen op voegmiddel.

Zo gebruik je Normeco Aqua XP

Hieronder staat hoe je Aqua XP kunt aanbrengen op je terras of oprit, op basis van mijn ervaring. Lees voor alle details ook de meegeleverde gebruiksaanwijzing!

Stap 1: terras schoonmaken

Bestaand terras: maak de tegels schoon en verwijder de voegen volgens deze instructies.

Nieuw terras: zorg dat er geen zand of vuil op de tegels ligt en dat de voegen leeg zijn.

De voegen moeten minimaal 30 mm diep zijn. Bij nieuw gelegde bestrating met tegels die dikker zijn, is de voeg zo diep als de tegeldikte.

Stap 2: tegels natmaken

Werk bij minimaal 3 °C. Die temperatuur geldt ook voor de bodem. Het moet na het voegen minimaal 12 uur niet regenen.

Besproei een paar m2 van het terras met veel water zodat de tegels doordrenkt zijn en geen water meer opzuigen. Het voegmiddel heeft een korte droogtijd, vandaar dat het werken in kleine vlakken handig is.

Stap 3: voegen inwassen

In de emmer met Aqua XP zit een zak. Knip die open en verspreid het voegmiddel over de tuintegels. Voeg water toe zodat een smeuïge massa ontstaat.

Gebruik een trekker om het voegmiddel over de voegen te verdelen. Blijf water toevoegen en blijf het voegmiddel verspreiden tot de voegen gevuld zijn. Bij zeer smalle voegen heb ik een plamuurmes gebruikt om het voegmiddel wat aan te drukken.

Stap 4: tegels schoonmaken

Voeg met een zachte bezem het oppervlak schoon, diagonaal t.o.v. de voeg. Spoel het oppervlak daarna schoon met een zachte waterstraal, eveneens diagonaal.

Ga hierna terug naar stap 2 en voeg een volgend stuk van het terras.

Stap 5: opruimen en laten drogen

Voegmiddel dat over is en niet is opgedroogd, kan vanaf het terras terug in de emmer worden geschept. Ook voegmiddel dat niet gebruikt is moet de emmer in. Laat het niet in de zak zitten, want dan komt er lucht bij en zal het uitharden! Zet een laag water van minimaal 5 cm op het voegmiddel. Het kan nu een paar maanden bewaard worden.

Maak het gereedschap schoon met water.

Het duurt 7 dagen voordat de voegen volledig belastbaar zijn, maar na 24 uur kun je er wel op lopen. Deze tijden kunnen variëren met de temperatuur.

Het voegmiddel Normeco StoneFlex

Dit door Normeco en TNO ontwikkelde voegmiddel is een polymeerzand: het wordt droog aangebracht en het natmaken van de bestrating zorgt voor uitharding van de voegen. Het is geschikt voor voegen van 1 tot 40 mm in alle steenachtige bestrating.

StoneFlex voorkomt onkruid doordat het een harde waterdoorlatende voeg vormt. De voeg blijft elastisch zodat de kans op scheuren kleiner is.

Aankoop

Het is voor particulieren te koop via appeltern.nl en uwtuinshop.nl. Stratenmakers of hoveniers kunnen het ook leveren als zij het werk uitvoeren.

Prijs

€ 42,66 per 20 kg.

Kosten per m2

Het verbruik varieert met de voegdiepte en maat van de stenen. Ik heb met 20 kg StoneFlex 8,6 m2 kunnen voegen. Hierbij ging het om klinkers van 21×10 cm en een voeg van gemiddeld 30 mm diep en 1-3 mm breed (soms breder). Het verbruik was dus 2,3 kg/m2. De kosten waren in dit geval € 4,96/m2.

Kies bij de aanleg van een nieuw terras voor grote tegels omdat je dan minder voegmateriaal nodig hebt.

Zo gebruik je Normeco StoneFlex

Hieronder staat hoe je StoneFlex kunt verwerken, op basis van mijn ervaring. Lees voor alle details ook de gebruiksaanwijzing!

Stap 1: terras schoonmaken

Bestaand terras: maak de tegels schoon en verwijder de voegen volgens deze instructies.

Nieuw terras: zorg dat er geen zand of vuil op de tegels ligt en dat de voegen leeg zijn.

De voegen moeten minimaal 30 mm diep zijn, of minder als de tegel minder dik is. Bij nieuw gelegde bestrating is de voeg zo diep als de tegeldikte.

Stap 2: voegen invegen

Ga pas verder met deze stap als de tegels en voegen kurkdroog zijn. Werk bij minimaal 1 °C. Die temperatuur geldt ook voor de bodem. Het moet na het voegen minimaal 1 uur niet regenen. Draag een stofmasker en een veiligheidsbril.

Verspreid het voegmiddel over de tegels. Gebruik een trekker of bezem om het in de voegen te vegen. Bij voegen smaller dan 4 mm moet je met een rubber hamer op de tegels kloppen of trilplaat gebruiken. Dan weet je zeker dat het voegmiddel overal diep in de voeg is gekomen. Duw het eventueel aan met een plamuurmes of ander voorwerp dat eenzelfde dikte heeft als de voeg.

Met een zachte bezem veeg je overtollig voegmiddel van de tegels. Veeg diagonaal t.o.v. de voeg. Blijf vegen tot de tegels zo schoon mogelijk zijn geworden. Doe het overtollige voegmiddel terug in de zak.

Je kunt eventueel met een bladblazer de tegels verder schoon blazen. De luchtstroom moet schuin op de tegels en voeg staan zodat je de voeg niet leegblaast. Bij mijn tegels heb ik deze stap overgeslagen en dat ging prima.

Stap 3: voegen natmaken

Werk verder in delen van 20 m2. Begin bij het laagste deel van het terras zodat water niet over de nog te besproeien delen wegloopt. Spuit het eerste deel nat met een zachte waterstraal en stop meteen zodra er water blijft staan op de voegen: de voeg moet verzadigd zijn maar er moet geen plas water staan.

Stap 4: tegels schoonmaken

Na 2-3 minuten gebruik je een iets krachtiger waterstraal om de tegels schoon te maken. Richt de straal schuin op de tegels en de voegrichting.

Gebruik een trekker, zachte bezem of bladblazer om water van de bestrating te blazen. Ik heb ook een aantal handdoeken gebruikt om water uit diepere voegen te deppen. De bestrating moet nu nat zijn zonder dat er plassen water op staan.

Ga terug naar stap 3 voor de volgende 20 m2.

Stap 5: opruimen en laten drogen

Voegmiddel dat over is en droog is kan terug in de zak. Je kunt het vochtvrij bewaren.

Maak het gereedschap schoon met water.

Na een uur kun je al op het terras lopen. Ik heb zelf een week gewacht voordat ik de bestrating volledig ging belasten. Deze tijden kunnen variëren met de temperatuur.

Meer over onkruidvrije bestrating