Hoe gebruik je een hakselaar?

Je gebruikt een hakselaar op een stabiele ondergrond, kort na het snoeien, bij droog weer. Snoeiafval moet in behapbare hoeveelheden worden ingevoerd.

Op deze manier werk je veilig en kun je verstoppingen voorkomen. De tips op deze pagina zijn gebaseerd op het gebruik van mijn Bosch AXT 25 TC. Dat is een turbinehakselaar. De tips zijn ook bruikbaar voor walshakselaars, en grotendeels ook voor meshakselaars.

Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Voorbereiding

 • Snoei het liefst bij droog weer, omdat nat materiaal sneller tot verstoppingen leidt. Het hakselen moet in elk geval bij droog weer.
 • Houdt rekening met de buren. Een hakselaar maakt herrie.
 • Draag gehoorbescherming, een veiligheidsbril en handschoenen.
 • Zorg dat kinderen en huisdieren uit de buurt zijn.
 • Plaats de hakselaar op een rechte stevige ondergrond.

Het hakselen

 • Haksel bij voorkeur binnen 24 uur na het snoeien. Uitgedroogd hout is in het algemeen lastiger te verwerken, hoewel dit met de Bosch AXT 25 TC weinig problemen geeft.
 • Stop niet te veel snoeimateriaal in één keer in de hakselaar. Maak met je handen een bos snoeimateriaal en stop dit verticaal in de vultrechter, zodat de wals de onderkant van de bos makkelijk kan grijpen.
 • Als je ook zacht materiaal zoals bladeren of bloemen hakselt, wissel dan af tussen dit materiaal en takken. Gebruik de takken om resten zacht materiaal indien nodig door de wals te duwen.
 • Maak de opvangbak op tijd leeg. Bij een te volle bak kan gehakseld materiaal niet afgevoerd worden en ontstaat een verstopping.
 • Bij het invoeren van lange takken kunnen deze heen en weer slaan terwijl ze door de wals naar binnen worden getrokken. Houd dus afstand of hou de takken vast.
 • Verspreid het gehakselde groenafval direct in de tuin. Het werkt goed als mulch om onkruid te voorkomen.

Een verstopping oplossen

De Bosch AXT 25 TC heeft een knop om de wals in tegengestelde richting te laten draaien. Ook veel andere hakselaars hebben zo’n deblokkeerstand. Deze stand gebruik je om verstopt materiaal los te maken. Gebruik eventueel ook een lange tak om het wat los te werken.

Als dit allemaal niet helpt moet de stekker uit de hakselaar worden gehaald. Daarna moet de vultrechter losgemaakt worden. Je kunt dan bij de wals om het vastzittende snoeimateriaal te verwijderen. Bij een goede hakselaar die correct wordt gebruikt is dit bijna nooit nodig.

Als het snoeimateriaal nog steeds niet verwijderd kan worden, dan moet de aandrukplaat worden losgemaakt en opnieuw worden ingesteld.

Het onderhoud van een hakselaar

Het onderhouden van een hakselaar is weinig werk. Het gaat vooral om schoonmaken. Raadpleeg altijd de gebruiksaanwijzing.

Schoonmaken

Haal na het hakselen de stekker eruit. Verwijder daarna takjes en blad van alle bereikbare delen. Om slijtage te voorkomen verwijder ik de vultrechter niet .

Opbergen

Zet de hakselaar op een droge en vorstvrije plek.

Technisch onderhoud turbinehakselaar/walshakselaar

De Bosch AXT 25 TC is een turbinehakselaar. De wals heeft de vorm van een turbine, maar verder is het principe hetzelfde als voor walshakselaars: takken worden tussen de wals en de aandrukplaat (snijplaat) geklemd en afgebroken.

De aandrukplaat zal langzaam slijten. Het is tijd voor onderhoud als snoeiafval niet meer voldoende wordt vermalen, of als er vaker verstoppingen ontstaan.

Het onderhoud is eenvoudig:

 • Maak de opvangbak leeg.
 • Schakel de hakselaar in.
 • Draai de instelknop langzaam met de klok mee. Stop zodra er een schurend geluid te horen is. De wals slijpt dan langs de aandrukplaat, zoals gewenst.
 • Schakel de hakselaar uit en kijk in de opvangbak of er stukjes van de aandrukplaat op de bodem liggen. In dat geval is alles in orde.

Het is ook mogelijk om de aandrukplaat te vervangen. Dit zou pas na vele jaren gebruik nodig moeten zijn.

Technisch onderhoud meshakselaar

Voor meshakselaars geldt dat de messen op tijd vervangen moeten worden. Versleten messen leiden tot slecht versnipperd materiaal en verstoppingen.