Onkruid van het terras of de oprit verwijderen

Onkruid verwijderen doe je het best met kokend water. Dat is milieuvriendelijk, goedkoop en makkelijk. En de bestrating beschadigt niet.

Welke methode je ook kiest, regelmatig bijhouden is belangrijk. Lang wachten maakt de problemen snel groter. Daar zijn twee redenen voor:

  • Als je te lang wacht, groeit er groot onkruid dat dieper geworteld is dan het kleine verse onkruid. Daardoor is het lastiger te bestrijden en is de kans groter dat er stukjes wortel achterblijven die weer gaan groeien. Ook heeft groot onkruid vaker zaad dat zich kan verspreiden over de voegen.
  • Bestrating met onkruid blijft langer nat. Het onkruid zorgt ook voor meer organisch materiaal en het houdt zand en zaad dat met de wind wordt aangevoerd makkelijker vast. Dit maakt het alleen maar aantrekkelijker voor onkruid.

Waarom komt er onkruid op bestrating en wat doe je eraan?

Onkruid verschijnt zodra voegen slijten of tegels barsten. De natuur ziet oudere bestrating als een rotstuin, met veel rots (tegels) en weinig grond (versleten voegen en gebarsten tegels).

Bij het weghalen van onkruid is het doel om het onkruid, inclusief wortel, te verwijderen of te doden. En dit zonder de terrastegels en de voegen verder te beschadigen. Een opengewerkte, luchtige voeg is een plek waar aarde en bladresten zich kunnen ophopen. Dit is een prima voedingsbodem waar aangewaaid onkruidzaad makkelijk zal ontkiemen.

Overigens groeien mossen zelfs óp stenen en niet alleen in voegen, maar vaak begint het wel in de voegen.

Met regelmatig onkruid verwijderen houd je je bestrating netjes. Maar onkruid voorkomen is beter.

Onkruid verwijderen met kokend water

Giet kokend water in de voegen tussen de tegels, en het onkruid zal snel afsterven. Door de hoge temperatuur worden de cellen in de plant beschadigd en is herstel onmogelijk.

Heet water werkt perfect, ook voor grote oppervlakken zoals straten en plein. Gemeenten kunnen daarvoor wave-machines gebruiken.

In de tuin kom je met een gewone waterkoker een heel eind. Met een waterkoker van 1,8 liter kun je 0,5-1 m2 terras onkruidvrij maken als er veel onkruid staat. Bij weinig onkruid kun je al gauw 5 m2 behandelen.

Voordelen

  • Het is licht werk.
  • Het is de meest natuurlijke aanpak: je gebruikt alleen schoon water. Ook prettig voor huisdieren.
  • Het is goedkoop.
  • Het veroorzaakt geen beschadiging aan tegels en voegen.
  • De kans is groot dat je ook de wortels van het onkruid vernietigt.

Nadelen

  • Bij een oprit of terras met veel onkruid is het de eerste keer veel werk. Het helpt om twee waterkokers te hebben. Begin met een paar m2 zodat je het effect kunt zien.

Zo werkt onkruid verwijderen met kokend water

  • Werk bij droog weer, dan zie je goed waar je al geweest bent.
  • Giet alleen water op plekken waar onkruid staat. Kokend water voorkomt geen onkruid, dus op onbegroeide voegen heeft het geen zin.
  • Giet zoveel water als nodig is. Dat is heel weinig bij klein onkruid. Je ziet het plantje meteen verschrompelen.
  • Giet met name water op de wortel. Niet elk blaadje hoeft geraakt te worden. Bij groot, diep wortelend onkruid in zachte voegen kun je vooraf met een dunne priem naast de wortel prikken. Zo kan het water de wortel makkelijker bereiken. Bij oude afbrokkelende harde voegen kan dit eventueel ook, maar dan beschadig je de voeg wel verder.
  • Wees voorzichtig aan de rand van het terras in verband met je planten.
  • Na 24 uur kun je het onkruid verwijderen. Groot onkruid waarvan de wortel is vernietigd kun je nu makkelijker uittrekken dan nog levend onkruid. Klein onkruid kun je laten liggen, al is het altijd beter om alles weg te vegen.
  • Het werkt ook bij mos.
  • Het is weinig werk als je dit regelmatig herhaalt en je geen enorm terras hebt. Loop elke paar weken een rondje en giet water waar het nodig is.

Azijn, zout of soda als onkruidbestrijding

(Schoonmaak)azijn, zout en soda verdelgen onkruid en lijken onschuldige middelen. Maar ze zijn zeer schadelijk voor het bodemleven waar je planten van afhankelijk zijn. Ook direct contact met je planten is schadelijk. Niet gebruiken!

Strooizout valt in dezelfde categorie: het is af te raden om tegen onkruid te gebruiken. In de winter is het soms nodig tegen gladheid. Gebruik het met mate, en gebruik liever zand als anti-sliplaag.

Onkruid verwijderen met chloor

Chloor is nog schadelijker dan azijn, zout en soda. Het is absoluut af te raden voor gebruik in de tuin.

Biologische middelen tegen onkruid

Als je een alternatief zoekt voor kokend water, kies dan een biologisch middel. Deze middelen zijn speciaal ontwikkeld tegen onkruid en met minimaal effect op de onbespoten delen van bestrating en borders.

Producten om onkruid van bestrating te verwijderen:

Hoewel deze middelen biologisch afbreekbaar zijn, bevatten ze stoffen die niet in de tuin thuishoren. Het is goedkoper en schoner om met kokend water te werken.

Het gebruik van een onkruidbrander

Er bestaan onkruidbranders op gas en op electriciteit. De gasbrander werkt sneller. De elektrische brander is milieuvriendelijker bij gebruik van groene stroom, en veiliger. Met beide branders is het echter niet mogelijk om diepe wortels te verbranden.

Terras schoonmaken met een hogedrukreiniger

Een hogedrukreiniger is ongeschikt om regelmatig onkruid te verwijderen van het terras. Hij is wel geschikt als je je terras opnieuw gaat voegen.

Met een hogedrukreiniger kun je klein onkruid, mos en aanslag verwijderen. Voor groot diep geworteld onkruid is het minder geschikt, want het is dan onvermijdelijk om de voegen van de bestrating te beschadigen. Voegen moet je zoveel mogelijk met rust laten, want een open voeg werkt nieuw onkruid in de hand.

Hogedrukreinigers hebben vaak een speciaal opzetstuk: de terrasreiniger. Probeer dat eerst en gebruik pas andere opzetstukken (zoals de vuilfrees) als het resultaat onvoldoende is. Mijn ervaring is dat de terrasreiniger vaak alleen werkt tegen aanslag op gladde tegels. Voor het grondige schoonmaakwerk is de reiniger te fragiel en niet krachtig genoeg.

Een nadeel is dat klinkers en tegels kunnen beschadigen door de waterdruk. Het oppervlak kan ruwer worden, waardoor mos makkelijker groeit. De leverancier van de tegels weet of dit risico bestaat.

Gebruik de minimale waterdruk die voldoende is voor de klus. De waterdruk is instelbaar op de hogedrukreiniger, door een andere spuitmond te kiezen, of door de afstand tussen spuitmond en terras te variëren.

Als je je terras of oprit een “make-over” gaat geven is de hogedrukreiniger handig om de oude voegen te verwijderen.

Onkruid verwijderen met mechanisch gereedschap

Als er veel en groot onkruid verwijderd moet worden, dan kan het nodig zijn om met gereedschap aan de slag te gaan. Dit is een tijdrovend en zwaar klusje. Het is handig om het daarna regelmatig bij te houden met bijvoorbeeld kokend water.

Gereedschappen om onkruid te verwijderen:

  • Onkruidkrabber/voegenkrabber: je steekt de stalen haak of pin in de voeg om zo het onkruid los te trekken. De krabbers bestaan als handgereedschap en op een steel. Mijn ervaring is dat dit goed werkt bij voegen met mos en licht onkruid. Op diep geworteld onkruid heeft het alleen effect bij brede zachte voegen waar je diep in kunt steken.
  • Onkruidborstel: de vervangbare borstel zit aan het uiteinde van een steel. Met de borstel schrob je over de voeg. Dit werkt voornamelijk tegen mos en zeer licht onkruid. De borstel komt niet diep in de voeg en verwijdert dus nauwelijks wortels.
  • Elektrische terrasreiniger: deze apparaten hebben verwisselbare harde en zachte roterende borstels. Ze zijn geschikt om aanslag en mos van het terras te verwijderen. Onkruid wordt alleen bovengronds verwijderd, dus het zal vanuit de wortels teruggroeien.
  • Combinatietang of platte punttang: handig voor stevige diepe wortels tussen tegels, zoals klimop. Met de geribbelde platte bek heb je goed grip op het bovengrondse deel.
  • Mes: met een mes kun je diep in de voeg komen. Maar het is geen geschikt gereedschap voor in de tuin. Het lemmet van een mes is meestal niet stevig genoeg voor dit werk, en het zal snel bot worden. Het gevaar van uitschieten en verwondingen is groot. Bovendien zul je wortels vaak afsnijden, en het achterblijvende deel kan weer gaan groeien.

Bij veel van deze methoden wordt de voeg geopend. Aangewaaid onkruidzaad zal daar makkelijker groeien.

Onkruid voorkomen in plaats van steeds verwijderen