Mijn ervaring met onkruid

Leuk dat je interesse hebt in mijn ervaring met onkruid. Ik ben Arno. Mijn vrouw en ik hebben inmiddels verschillende tuinen gehad: na een huis zonder buitenruimte hadden we een huis met een tuin van 90 m2, daarna een huis met een terras en plantenbakken, en momenteel kunnen we tuinieren in een tuin van 700 m2.

We hebben altijd veel in onze tuinen gewerkt. Voor mij is het letterlijk sport. We hebben hoveniers, klussers en beregeningsexperts ingehuurd en op die manier advies ingewonnen. Maar we hebben vooral ook heel veel zelf gedaan. Dat begon zelfs al voor mijn vrouw en ik onze eigen tuin hadden, bij mijn ouders en grootouders thuis. Ik heb gesnoeid, struiken verwijderd en verplaatst, een pergola ontworpen en gebouwd, gras gemaaid, bloembakken gebouwd, regenbuizen afgekoppeld, regentonnen aangesloten, een vijver aangelegd, gehakseld, een bloemenweide aangelegd en vooral heel erg veel onkruid weggehaald. Onkruid weghalen heeft de meeste tijd gekost van al deze klussen.

Onze beginnersfouten

In onze eerste tuin hadden we kale stukken grond tussen de planten, zoals je in veel tuinen ziet. Daar groeit het onkruid extra goed, weten we nu. Verder was er een voortuin waar door de vorige bewoner worteldoek en grind was aangelegd. Dit bleek op termijn absoluut geen wondermiddel tegen onkruid, wat het vlak na aanleg ongetwijfeld wel was.

Onze huidige grote tuin is een heerlijke plek om van de natuur te genieten, maar dan het liefst wel van gewenste natuur en niet van onkruid. Ik heb er letterlijk dagen achter elkaar onkruid gewied, vooral in het voorjaar na de aankoop van nieuwe planten.

Het geheim tegen onkruid

Mijn interesse in het voorkomen van onkruid werd steeds groter. En dan graag op een natuurlijke en milieuvriendelijke manier. Dat bleek verrassend eenvoudig: bedek de grond op de juiste manier, en 95% van het onkruid komt niet meer terug. Dat bespaart enorm veel tijd.

Tot zover de basis. In de praktijk zijn er nog wel de nodige details die je moet weten voordat je onkruid kunt voorkomen op een manier die bij jou en je tuin past. Vandaar deze website, waar al onze ervaring en kennis op een rijtje zijn gezet. De beste manieren om onkruid te voorkomen staan op de homepage. Wij kiezen voor een combinatie van bodembedekkende planten en mulch uit de eigen tuin. Het hakselen van snoeimateriaal is inmiddels mijn favoriete tuinklusje.

Onkruid blijft mijn interesse houden, zeker nu het lukt om het steeds meer te voorkomen. Van de twee groene containers hebben we er al snel een aan de gemeente teruggegeven. Nieuwe tips zullen we zeker aan deze website toevoegen!

Mijn websites